Bookmark and Share     Sitemap    
C

Squaredance og Guidelines

Det er en udbredt misforståelse at man skal komme parvis. Til square dance kan du sagtens komme alene. Der danses ganske vist "dreng/pige", men om man danser det ene eller andet, er ganske underordnet, idet man skifter dansepartner og danseposition mange gange under dansen

Guidelines for New Dancers

 • 01. Ta' til dans i andre klubber

  I din egen klub lærer du at danse Square Dance, og du skal selvfølgelig støtte din egen klub mest muligt.

  En af Square Dancens største glæder får du dog ikke med, såfremt du aldrig tager ud til dans i andre klubber.

  Besøg andre klubber når lejlighed gives. Det kan være i dit nærområde, eller når du er på tur eller ferie. Husk dog altid på, at du besøger de andre klubber som gæst.

  I øvrigt anbefales det altid, at man kontakter klubberne i forvejen, idet arrangementer undertiden kan ændres eller blive flyttet til andre lokaliteter

 • 2. Tilhør en klub

  Klubberne er i det store hele til for at foranstalte undervisning samt holde dansearrangementer, så venskab og socialt samvær kan dyrkes.

  For at klubberne skal kunne overleve, har de brug for aktive medlemmer, hvor alle hjælper til.

  Meld dig frivilligt, vent ikke til du bliver opfordret!

 • 3. Dans til forskellige Callere

  Gennem undervisningen har du vænnet dig til en og samme underviser / Caller, og ham / henne vil du sikkert altid have en god relation til.

  Men enhver Caller har sin egen stil, hvilket er med til at gøre dansen endnu mere fornøjelig.

 • 4. Dans forrest i salen

  Tendensen for nye dansere er, at de ofte gemmer sig bagerst i salen, hvor de tror, at Calleren ikke kan se dem, når de går ned.

  En god Caller lægger mærke til hele gulvet, selv de bagerste.

  Så, vær ikke bange for at danse forrest, tværtimod.

 • 5. Dans med erfarne dansere

  Ofte er en fremstrakt hånd fra en mere rutineret danser det eneste din Square behøver, for at den køre perfekt.

  Alle dansere har været nye, og de husker godt, hvordan det var i sin tid.

 • 6. Ta' straks håndfatning

  Stabiliser altid din position ved hurtigt at tage håndfatning efter enhver bevægelse.

  Er du tabt, så har du i det mindste en makker ved din side.

 • 7. Dans!

  For at få udnyttet alt hvad du har lært, og for at få det hele til at glide som naturlige bevægelser, er det utrolig vigtigt at 1) danse, 2) danse og 3) danse.

 • 8. Erkend dit niveau

  Ta' til de danse, hvor du ved, du kan være med.

 • 9. Gå ikke videre før ...

  Det danseprogram man deltager i har intet at gøre med hvor dygtig eller god en danser man er.

  Det har noget at gøre med hvor megen tid du har til rådighed eller er villig til at ofre på din hobby.

  Gå ikke videre før du er fortrolig med det nuværende, og du føler dig helt klar.

  Dans i det mindste Mainstream et helt år, og lad dig ikke lokke af andre.

 • 10. Dans for at have det sjovt

  Alle odds taler for, at en eller anden laver en fejl (selv Callerne laver fejl!). Bekymre dig ikke om hvem der var skyld i sammenbruddet, det er underordnet.

  Stil straks op igen, - and Keep Smiling!

 • 11. Til slut

  Square Up straks. Gå i den nærmeste Square, der er ledig. Gå ikke forbi en ledig Square.

  Introducer dig selv. - Smile and have fun!

  Tak alle når Tip'et er færdigt.

Square Dancens 10 Bud

Belønningen for at være bevidst om disse bud vil være stor. Du vil få mange venner og bekendte, og du vil selv blive regnet blandt de bedste: The Square Dancers.

Nye dansere har ret til:

01.
Du skal anerkende Calleren og lære at koncentrere dig i at udføre hans / hendes Call, da din succes i Square Dance er afhængig af det, han/hun siger.

02.
Du skal bære badges, hilse på dine meddansere, være venlig og usnobbet, - være en værdig Square Dancer.

03.
Du skal være stille imens Calleren giver råd og instruktion. Så undgår du også hans / hendes vrede blik, når han opdager, at de syv andre i din Square heller ikke har opfattet noget.

04.
Du skal ikke komme Calleren i forkøbet eller danse forud for Calleren, for Calleren har måske evnen til at snøre dig, så du risikerer at blive lidt til grin i Squaren.

05.
Du skal ikke latterliggøre de dansere, der måske har to venstre fødder og hænder, men i stedet gøre alt for at hjælpe dem med at hitte rede på forskellen.

06.
Du skal prøve at danse i forskellige Squares, så du kan dele din personlighed, erfaring og rutine med alle.

07.
Du skal ikke beklage dig eller nedgøre Calleren, hvis du har klumret i det. Vent med at argumentere til Tip'et er færdigt. En Square som brækker ned går normalt op på Lines og genstarter, når de aktive Squares også er på Lines. Alternativt Square Up på ny.

08.
Du skal være velsoigneret, når du går til dans. Brug gerne deodorant da mange passerer under dine arme.

09.
Du skal ikke indtage spiritus før eller under dansen, idet din hukommelse bliver omtåget og reaktionsevnen svækket. Du ender sikkert også med at blive ugleset herfor af dine meddansere.

10.
Du skal være aktiv deltager på dit undervisningshold, i klubben eller til Workshops. Husk, at succesen hviler på dine skuldre, og at det ingen forsyndelse er at spørge om hjælp og vejledning. Det kunne det nærmere være, hvis du tog hjem totalt forvirret, for så at møde op næste gang ligeså.

Square Dancens 10 Grundregler

De 10 Grundregler er ikke sat op i en bestemt rækkefølge. De repræsenterer blot de væsentligste ting, der er med til at fastholde Square Dancen som en fornøjelig aktivitet.

1. Vær god til at lytte. Forestil dig Calleren som en slags Quarterback i Square Dance. Han/hun caller spillet ved at give dig nogle signaler til de bevægelser, som han/hun ønsker, du skal danse. To takter efter udfører du det ønskede. Samtidig kan du ikke hverken tale eller tænke på andre ting for at reagere korrekt. At snakke under Square Dance distraherer og vanskeliggør det for de andre i Squaren, da de så ikke kan opfatte instruktionerne eller høre musikken. Husk også, at der er kun plads til én instruktør ad gangen. Man hjælper bedst andre ved selv at være på rette plads til rette tid.

2. Square hurtigt op. Når Calleren siger "Sets in Order" eller "Square Up" til det næste Tip, så stil op i den nærmeste Square, der ikke er fuldtallig. Søger du derimod en plads i en Square, så lad Calleren der vide ved at række hånden i vejret, idet du passerer gulvet. Mangler der et par til at fylde en Square op, så ræk en hånd i vejret; med én finger for ét par, og to fingre for to par, o.s.v.

3. Vær en høflig danser. Gode manerer er altid velsete. Det at byde en dansepartner op, og det at sige tak for dansen til alle i Squaren , når et Tip er slut, er naturlig høflighed. I Square Dance er der nogle enkelte ting, man skal være opmærksomme på. Det anses for dårlig manér at gå forbi en Square, der mangler dansere, for blot at starte en anden. Endnu vigtigere er den uskrevne lov, at man ikke forlader en Square, før et Tip er slut. (Må du gå i nødsfald, så find en substitut til at tage din plads.)

4. Kom i god tid. Sendrægtighed kan være en god ting i visse aktiviteter, men i Square Dance kan et par, der kommer for sent, være årsag til, at tre andre par måske må sidde og vente. I planlægningen af et aftenprogram bruger Calleren ofte det første og sidste Tip til at tilpasse aftenens forløb. Kommer du for sent, eller går du før tiden, så får du ikke det fulde udbytte af forløbet, som Calleren har planlagt det.

5. Vær en taktfuld danser. Personlig soignering er vigtig i alle aktiviteter, hvor folk er i nær kontakt med hinanden. Derfor er en god deodorant og en effektiv mundvand / tandbørste blandt en Square Dancers bedste venner. Morskaben blandt andre i Squaren er afhængig af din koordinering, drik derfor ikke alkohol før og under Square Dancen. Vær på højde med situationen; dans bedst muligt og brug sin omtanke.

6. Vær samarbejdsvillig. Det er sagt, at Square Dance er en aktivitet, hvor enhver er ansvarlig for at alle har det fornøjeligt. En Square er ikke bygget op af otte individualister, der arbejder uafhængigt af hinanden; det er derimod en enhed, der samarbejder uden enkelte "stjerner". Den ægte fornøjelse kommer, når enhver gør sin part, for at det hele kan køre som smurt.

7. Tag den med ro. Overdriv ikke. Square Dance kan være anstrengende, især når du er begynder. Hvis du bliver træt, så sæt dig ned. Lad dig ikke overtale til at danse, hvis du trænger til en pause. Du kan også lære en hel del ved at kigge og lytte.

8. Vær en venlig danser. Venskab er Square Dancens største belønning. Du er en del af Square Dancen. I realiteten er de det alle. Benyt lejligheden til at få bekendtskab med andre i Squaren, og gør det til en udfordring at danse med flest mulige. Med vid er der tidligere blevet sagt, at Square Dance er venskab sat til musik.

9. Du bliver aldrig udlært. Du vi opdage, at der altid vil være noget nyt at lære, eller noget som du kan blive bedre til. Fejltagelser er ganske normalt i dans. Det vigtigste er blot at finde ud af, hvad du gjorde forkert, og så få det sat på plads til næste gang. Når lejlighed bydes, så hold dig ikke tilbage for at spørge Calleren til råds, såfremt der er noget du ikke helt forstår. Måske er du den eneste, der spørger; men sandsynligvis er der andre, som ikke vover at løfte hånden, og de vil helt sikkert være dig taknemmelig for, at du så gjorde det.

10. Mor dig - få det sjovt. Fornøjelse er smittende. Du vil blive overrasket over, hvor meget dit smil vil peppe resten af Squaren op. Ta' til Square Dance med ønsket om en fornøjelig oplevelse, og du får det. Hvis det at have det sjovt for dig betyder, at der skal snakkes og råbes højt, så sørg for den rette timing, således det ikke distraherer de andre i Squaren, så de ikke kan høre Callene. Når dansen stopper, så er der rig lejlighed til at lukke op for dampen. Husk også, når du klapper i hænderne efter et Tip, som du har nydt, så er det en anerkendelse til Calleren; men du siger samtidig "tak" til de andre i Squaren. Sådan skal det være, men det er sandelig også dig selv du hylder, for det er dig der gør arbejdet, og det er dig der oplever den pragtfulde følelse, det er at være Square Dancer.

 
Bricksite.com 
   
  Caller Jan Høgh Møller Nielsen  | Tlf.: 24946947 | jhmn@ofir.dk
Bricksite.com   

MODERN WESTERN SQUARE DANCE

Square Dance er amerikansk folkedans, der danses under ledelse af en caller (danseleder).
Dansen er en blanding af mange europiske folkedanse opstået mellem nybyggerne i Amerikas kolonisering. Mange calls (indlærte figurer) vil kunne genkendes af danske folkedansere.
Musikken er rytmisk og iørefaldende, ofte med country- og westernpræg, men også jazz og pop bliver brugt.

Square Dance adskiller sig væsentligt fra andre danse ved, at den ikke kan læres udenad, men er baseret på calls, der af calleren, under dansen, sammensættes til en helhed. Danserne ved således ikke på forhånd, hvordan dansen udvikler sig.

Hvor Traditionel Square Dance omfatter danse i squares (kvadriller), round dances (store kredse) og contras (rækkedanse), danses Modern Square Dance hovedsagelig i squares.

MODERN SQUARE DANCE

Modern Square Dance er, udover at være USA's officielle folkedans, også international, idet den danses ens overalt i verden af ca. 6 mill. dansere.

Modern Square Dance opdeler dansen i flere programmer, der efter antal indlærte calls kaldes: MAINSTREAM, PLUS, ADVANCED og CHALLENGE. Danserne kan således deltage i det program, der svarer til de indlærte calls.

Et call kan bestå af fra 2 til 32 trin, eller endnu flere, og kan af calleren sammensættes til uendeligt mange variationer.
Modern Square Dance
ændrer sig hele tiden, idet der til stadighed tilføjes nye calls, mens andre udgår. Dansemusikken er munter
med en smittende rytme.

Square Dance er ingen konkurrencedans, idet der ikke findes mesterskaber i dansen. Tværtimod drejer det sig om samarbejde med 8 dansere, for at få sammenhæng i dansen. Der kræves koncentration og sans for helheden.

Tøjet der anvendes, er festligt og tillempet amerikansk western mode.

Callerens sprog er engelsk, så lidt skole engelsk er godt,.
Modern Square Dance er en udfordring,
der giver god kondition til både hoved og krop.
Men alligevel ikke mere end alle kan være med.

DANSKE KLUBBER

Modern Square Dance er danset i Danmark igennem mange år. Men først omkring 1987/88 kom der for alvor system i tingene.
I dag dækker Square Dance klubber en stor del af Danmark (se under
klubber ) og repræsenterer omkring tre tusinde der danser Modern Square Dance.
Spørg den enkelte klub.

De danske klubber starter deres undervisning fra sidst i august/først i september og afslutter omkring maj, hvor danserne har gennemgået samtlige calls for et program.
De fleste klubber tilbyder nye dansere gratis undervisning et antal gange så man uden udgift kan prøve om det nu er noget. Danserne vil her allerede efter 2 prøve aftener kunne se sammenhænget i dansen.

Prisen for at deltage svinger fra klub til klub, men er alligevel lav sammenlignet med andre sportslige arrangementer. Grunden hertil er selvfølgelig at der kun skal økonomi til at dække eventuel lokale leje samt instruktør ( Caller ). Her er ikke tale om nogen form for levevej for nogen.

Klubberne afholder hver især fællesdanse fordelt på varighed fra 3 timer op til weekend arrangementer fra fredag aften til søndag eftermiddag. Prisen for at deltage heri er selvfølgelig meget varierende afhængig af om der er tale om en 3 timers dans med klubbens egen caller eller der er tale om en weekend med udenlandske callere.

Sger du en fritidsinteresse som hele familien kan være med i og som hele familien har råd til at deltage i er Modern Square Dance lige sagen.

Square Dance er venskab sat til musik.
Lyt til lidt musik Tryk på linket  Animationer fra www.mander.dk

HVAD ER SQUARE DANCING OGSÅ?


Et spørgsmål der sommetider bliver stillet er – hvad er Square Dancing? Hvis man skal give et teknisk korrekt svar må det blive noget som: ”Square Dance er en danse form hvor en gruppe på 8 mennesker arbejder sammen som et team for at udføre de formationer som bliver givet fra en person som er kendt som caller”.

Men det tekniske svar giver jo ikke et rigtigt billede af hvad det er. Så lad os prøve at forklare lidt mere i dybden om hvad Square Dance i virkeligheden er.

For mig er Square Dancing mange ting:

Universal – Lige meget hvor du er I verden er Square Dancen den samme. Bevægelserne er blevet standardiseret og called på samme måde, uanset sproget. Danse programmet der bruges er det samme uanset hvor i verden man lærer det og man kan danse det overalt i verden. Du behøver ikke at kunne tale med de dansere du møder – men du kan danse med dem.


Let og lære:
En af de første ting vi lærer som børn er at gå. Og i løbet af ingen tid behøver man ikke at tænke over det, man gør det bare. Du bekymrer dig ikke over hvor dine fødder skal sættes – du gør det automatisk. I de fleste danse former, skal du lære hvordan du skal placere dine fødder – du skal lære at bevæge dig på en anden måde hvilket er unaturligt. Sådan er det ikke med Square Dancing. Square Dancing er baseret på at gå i en speciferet retning til en bestemt plads. Hvilket er det nøjagtigt det man gør når man går. Og idet at gå er det mest naturlige ting vi gør – gør det derfor nemt at lære.


Lav psykisk stress øvelse.    Vi ved alle at det er sundt med motion. Men i de fleste tilfælde drejer det sig om hårdt arbejde. Er der ikke en form for motion der både er sjov og ikke føles som hårdt arbejde? Jo der er – det bliver kaldt Square Dancing.

Underholdning: Calleren er for at underholde dig – og for at få dig til glemme de daglige bekymringer er findes i verden.

Musik: Square Dance bruger mange forskellige former for musik, som Country og Western, Rock, Jazz, Syng-med-sange og Gospel.

 

Interaktiv: Danse mønsteret er dirigeret af calleren. Hvad der skal udføres bliver lavet på stedet, så som danser må man høre hvad calleren finder på. Calleren må også have en hvis føling med danserne Så han både kan call noget spændende og noget med følelse i. Disse to måder at call på, hvor danser ikke ved hvad de skal lave på forhånd, er med til at gøre Square Dance til noget specielt.

Sjovt: Spør enhver Square dancer om hvor sjovt de har det.

Venskaber: Mange mennesker har fået livslange venskaber I Square Dance. Mange gifte par har mødt hinanden ved Square Dance. Kulturelle forskelle betyder ikke noget i Square Dance.

Udfordrende eller let: Square Dancing har et program der passer til dig uanset hvor meget tid du vil bruge. Hvis du kun vil kunne de lette danse er et program for det. Hvis du ønsker at få flere udfordringer er der er program for det. Og der er endda flere niveauer på hvert program. Fra let til meget avanceret.

Mentalt Stimulerende: Square Dance kan ikke kun træne kroppen – men også din hjerne.


Hold dans: Du arbejder sammen med 7 andre mennesker.


Nedbryder barrikader:
Der er ingen kulturelle barrikader. Mennesker fra alle dele af verden med alle mulige ideologier mødes på danse gulvet. Square Dance er med til ar fremme freden og samarbejdet i verden. 

Der er ingen tabere: Enhver arbejder sammen i Square Dance - de 8 dansere arbejder sammen i Squaren og alle arbejder sammen med hinanden og Calleren. Der er ingen konkurrence - ellers kan det ikke lykkes. Som et resultat af dette så er der ingen tabere.

Caller Jan Høgh Møller Nielsen  | Tlf.: 24946947 | jhmn55@email.dk